FotografieCluj.BlogSpot.RO

miercuri, 9 decembrie 2015

Tarja Turunen, indragita soprana rockerita, pentru prima data in concert la Teatrul National Cluj

În seara de 8 decembrie, am avut ocazia de a o vedea pentru prima dată la Cluj-Napoca pe îndrăgita soprană rockeriță Tarja Turunen, de data aceasta într-o ipostază ceva mai sobră, dar în același timp emanând voia bună specifică apropierii Crăciunului.

Să mai precizăm că spectacolul de la Cluj face parte din turneul de promovare a albumului Ave Maria en Plen Air, lansat în septembrie 2015; am avut astfel ocazia de a asculta mai multe interpretări ale acestei piese clasice, inclusiv una compusă de Tarja însăși. 

Ca o paranteză, este interesant să menționăm că prima versiune a Ave Maria a fost compusă de Franz Schubert în 1825, ulterior Ferenc Lizst adaptând-o în nu mai puțin de trei versiuni pentru pian. Pianul nu a lipsit nici din concertul de la Cluj, fiind de apreciat faptul că Tarja a ales colaborarea cu o pianistă româncă pentru acompaniament.

La violoncel l-am avut pe maestrul finlandez Max Lilja, unul din apropiații Tarjei, care a însoțit-o în concertele susținute din 2007 încoace. Din păcate, aș spune că marele absent al concertului de la Cluj a fost Mike Terrana, toboșarul capabil să treacă într-o fracțiune de secundă de la piese rock ca Over the Hills and Far Away și My Little Phoenix la Mica serenadă sau Spărăgătorul de nuci.

Aș spune că, prin concertul de la Cluj, Tarja Turunen a dovedit încă o dată - dacă mai era nevoie - că e perfect capabilă să atragă publicul nu doar când cântă rock gotic, ci și cu piese clasice, care în interpretarea ei prind o viață aparte.

(Și că, probabil singurul lucru care îi lipsește după încetarea colaborării ei cu cei de Nightwish e duetul făcut cu Marco Hietala pe The Phantom of the Opera... dar asta e o altă poveste, fanii știu de ce ;) ).

Mai departe, mai bine vă prezint pozele:















Toate fotografiile au fost realizate cu aparatul compact cu reglaje manuale Nikon P7100, la sensibilități ISO de 800-1600, timpi de 1/30-1/60 sec. și diafragme de f/2,8-f/5,6.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.