FotografieCluj.BlogSpot.RO

duminică, 9 martie 2014

Cum putem verifica daca obiectivul nostru focalizeaza corect

Am auzit cu toții despre erorile de focalizare ale obiectivelor (front- și back-focus), întâlnite în special la cele produse de firmele Sigma și Tamron, producători care oferă obiective cu același design, dar cu monturi diferite, în funcție de aparatul căruia i se adresează (Canon EF/EF-S, Nikon F DX/FX, Pentax K, Sony Alpha).

Devine mai dificil în aceste condiții de a realiza un obiectiv perfect calibrat, care să focalizeze precis, exact acolo unde am plasat punctul de focalizare.

Nu vă speriați, de regulă erorile nu sunt mari, ci de ordinul milimetrilor, însă uneori ele pot fi observate cu ochiul liber, determinând o pierdere de claritate exact în punctul de interes maxim al subiectului fotografiat.


Cu toate acestea, în special când dorim să ne cumpărăm un obiectiv second-hand, e bine să testăm dacă nu cumva acesta are erori de focalizare... sau, dacă ne-am cumpărat unul nou, să îl supunem celor mai riguroase verificări în termenul de 10 zile, cât avem dreptul legal de a-l returna distribuitorului (termen aplicabil comenzilor on-line; pentru achizițiile direct din magazin, acesta este de 48 ore).

În acest scop, putem să ne achiziționăm o grilă de test, sau - mai ieftin - să ne confecționăm noi una, imprimând-o de la următoarea adresă: http://www.dphotojournal.com/focus-test-chart.pdf .

Fotografiem grila-martor având grijă să focalizăm pe linia marcată, menținând aparatul înclinat la un unghi de 45 grade față de linia neagră de pe centrul foii și menținând-o pe aceasta perfect orizontală în cadru.

Apoi, putem analiza imaginea rezultată, pentru a verifica dacă nu cumva avem erori de focalizare:

Fotografia de mai sus a fost realizată cu Nikon D90 și obiectivul de 50 mm, f/1,8 AF-D, ansamblu despre care constat cu plăcere că focalizează cât se poate de corect, unde ar trebui.

Întinderea câmpului de profunzime se calculează după formula uzuală, o treime în fața subiectului și două treimi în spatele acestuia.

Am constatat așadar că, din păcate, nu la fel stau lucrurile cu 18-105-ul meu, care, la focala cea mai lungă tinde să fie ceva mai imprecis, câmpul de profunzime fiind mai adânc decât ar trebui în spatele subiectului și mai limitat decât normal în fața sa.


Din fericire însă, acest lucru nu are loc (încă) într-o proporție îngrijorătoare, linia de test fiind suficient de clară. Dacă lucrurile vor continua să se deterioreze (senzația mea e că, în trecut, focalizarea fusese mai precisă), va trebui - cel mai probabil să duc obiectivul de 18-105 mm, f/3,5-5,6, la calibrat (e de departe cel mai uzat obiectiv al meu, având undeva peste 20.000 cadre în trei ani).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.