FotografieCluj.BlogSpot.RO

marți, 25 februarie 2014

Nikon D3300 - cel mai performant DSLR entry-level, testat la Cluj

Tehnologia evoluează cu fiecare an ce trece, astfel că DSLR-urile pentru amatori din prezent depășesc de departe (în ce privește calitatea imaginii) aparate profesionale lansate în urmă cu 6-7 ani.

Sau, în unele situații fericite, e posibil ca un aparat pentru începători să împrumute senzorul de pe un model mult mai avansat, oferind o calitate identică a imaginii, cel puțin la fotografierea subiectelor statice.

Un astfel de aparat e și noul D3300 de la Nikon, pe care am avut ocazia să-l testez de curând. 

Lansat fără a mai respecta cadența de doi ani dintre modelele destinate amatorilor, D3300 reprezintă o premieră pe piața DSLR-urilor entry-level, fiind primul model echipat cu un senzor fără filtru low-pass.

Funcționalitatea filtrului low-pass este de a bloca radiațiile luminoase cu o lungime mare de undă (și, implicit, frecvență joasă), pentru a atenua fluctuațiile de semnal înregistrate de senzor. Odată cu evoluția electronicii, astfel de corecții devin mai puțin necesare, filtrul contribuind mai degrabă la degradarea clarității imaginii, prin faptul că lumina traversează un strat în plus, decât la îmbunătățirea ei, cum era cazul cu senzorii de generație mai veche.

Așadar, eliminarea filtrului low-pass din construcția senzorilor fotosensibili duce la imagini mai clare, cu contururi fine mai bine definite, lucru excelent în special în fotografia de peisaj/arhitectură/produs (în portretistică, de multe ori e de dorit un aspect ceva mai estompat al detaliilor).

Circulă informația cum că D3300 ar utiliza același senzor de 24 MPx, fără filtru low-pass, ca și mult mai titratul Nikon D7100, vârful de gamă al aparatelor cu senzor crop, APS-C (DX, în notația Nikon).

De altfel, am fost plăcut surprins când am butonat micuțul D3300, calitatea imaginii fiind mult peste cea de la care te-ai aștepta din partea unui DSLR pentru începători. (Probabil că aici a contribuit și subiectivismul meu, ca posesor de D3100, aparat care, deși oferă o rezoluție mai mare cu 2 MPx decât a modelului de clasă medie D90, se situează net sub acesta când vine vorba de scharf-ul general al imaginii, dar și de tranzițiile dintre suprafețele de culori diferite).

A avea un DSLR entry-level care să ofere aceeași calitate a imaginii cu vârful de gamă din rândurile aparatelor cu senzor APS-C e un lucru excelent, ceea ce face ca noul model să fie cu atât mai tentant.

Există și unele limitări evidente ale D3300-lui, care îi trădează apartenența la clasa aparatelor pentru începători: sistemul de focalizare în 11 puncte a rămas același de pe vremea D3100-lui, lipsește funcția Bracketing, la fel ca și posibilitatea realizării seriilor de fotografii time-lapse direct din aparat. 

(Nu mai aduc în discuție lipsa rotiței pentru controlul diafragmei, a motorului de focalizare ce asigura compatibilitatea cu obiectivele AF-D sau sincronizarea rapidă cu blitz-urile TTL Nikon, acestea fiind funcții specifice aparatelor de clasă medie și superioară, de la D90/D7000/D7100 în sus).

Pe de altă parte, tendința generală a aparatelor pentru entuziaști e de a lua în greutate: dacă D90 cântărea 620 grame, D7000 urca la 690, pentru ca D7100 să ajungă la 755 grame. Dacă petrecem mult timp pe drum și ne-am dori un aparat mai ușor, un D3300, cântărind doar 460 grame, pare mult mai potrivit în geanta de voiaj (aici, asistăm la o scădere în greutate: D3100 și D3200 cântăreau 505 grame).

Puteți vedea mai jos câteva fotografii de test, făcute cu Nikon D3300 pentru Forumul Pasionaților de Fotografie Turistică. Exceptând fotografia de exterior, la ISO 100, toate celelalte sunt la ISO 800:


Deși prețul său nu e tocmai mic (2999 lei în oferta F64 cu obiectivul kit 18-55 mm f/3,5-5,6 VR II), noul Nikon D3300 se anunță a fi un aparat interesant, cu performanțe peste cele specifice clasei sale. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.