FotografieCluj.BlogSpot.RO

joi, 19 decembrie 2013

Blitz-ul Nissin Di700 testat în fotografia de produs

De multe ori am dori să fotografiem chiar și atunci când condițiile de lumină ne sunt potrivnice... sau există situații pe care pur și simplu nu le putem recrea folosind lumina naturală.

Un astfel de caz este cel al fotografiei de produs, când dorim să izolăm pe alb obiectul pe care trebuie să-l fotografiem - cu alte cuvinte, să îl scăldăm într-o baie uniformă de lumină, astfel încât să pară suspendat în neant, fără niciun element care să permită punerea sa în context într-o manieră sau alta.

Astfel, obiectul nostru va putea fi folosit mai apoi în contexte complet diferite, prin realizarea unor colaje în aplicațiile de editare grafică.

Nu de puține ori, designer-ii preferă să achiziționeze fotografii izolate pe alb de la agențiile specializate, nouă, ca fotografi, rămânându-ne sarcina realizării acestora în condiții tehnice cât mai bune.

În acest scop, vom folosi un cub pentru fotografia de produs, grație căruia putem obține o iluminare uniformă și difuză de jur îprejurul obiectului nostru.


Cubul pliabil PB-03, 178 lei în oferta F64. Având dimensiunile de 60x60x60 cm, acesta se pretează excelent la fotografierea unor obiecte mici și medii(până la cca. 20-25 cm pe fiecare din laturi); pentru a fotografia obiecte mai mari, este preferabilă achiziționarea unui cub cu latura de 100 cm.
Cubul de unul singur nu ar rezolva însă problema iluminării; din contră, ar reuși cel mult să blocheze lumina ambientală care ajunge pe subiect. Este necesară așadar plasarea unor surse suplimentare de lumină, care vor bate prin pereții acestuia. 

Evident, este posibilă utilizarea unor surse de lumină continuă (becuri cu incandescență sau halogen), însă am constatat că ar fi nevoie de unele surse mult prea puternice de lumină pentru a "șterge" complet textura din care este confecționat acesta și a reuși izolarea pe alb a subiectului.


 Detaliu constructiv al cubului pentru fotografia de produs, văzut în lumină continuă:

Am avut însă ocazia de a experimenta fotografierea unor obiecte de dimensiuni mici și medii (un ardei iute și, respectiv, un bibelou), utilizând pentru iluminarea cubului două blitz-uri Nissin Di700, amplasate fie în lateralele cubului, fie unul în spate și altul deasupra sa.

(De remarcat că blitz-ul poate fi declanșat prin simpatie, astfel că ne putem servi de el chiar dacă nu dispunem de un sistem de trigger-e radio: vom alege puterea minimă, 1/128, pentru blitz-ul încorporat al aparatului, astfel încât să ne asigurăm că nu influențează expunerea, însă străfulgerarea sa e suficientă pentru declanșarea blitz-urilor slave din apropiere).

Cu o minimă procesare a fișierului RAW, urmată de aplicarea comenzilor Remove color cast și trăgând spre stânga de Input Levels în Adobe Photoshop Elements, devine posibilă obținerea imaginii de mai jos - un ardei iute ce ar putea fi utilizat fără probleme în design-ul publicitar (motiv pentru care am și optat pentru aplicarea pe diagonală a watermark-ului).



Puteți vedea situația reală a iluminării pe bibeloul din dreapta. (secțiunea prezentată având cca. 10 cm): lumina cade în mod optim pe subiect, însă înspre extremitățile imaginii se observă o ușoară întunecare. Aceasta poate fi, la nevoie, corectată în etapa de editare.
Mai grav - aspect la care e bine să fiți atenți - este faptul că bibeloul era plin de praf, iar acesta iese foarte tare în evidență. În concluzie, atunci când fotografiați produse trebuie să aveți în vedere și aceste mici detalii, pentru a le putea prezenta în condiții optime. Nimeni nu dorește să vadă un produs murdar.

În concluzie, un blitz precum Nissin Di700 poate servi onorabil scopurilor noastre în fotografia de produs, cât timp nu avem în vedere spații/obiecte de dimensiuni exagerate. Iar la prețul său la reducere, de 589 lei, e o alegere ce merită luată în calcul, chiar dacă producătorul e unul mai puțin renumit.

(preț promoțional de Crăciun)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.