FotografieCluj.BlogSpot.RO

luni, 28 octombrie 2013

Fotografierea insectelor cu obiectivul macro Nikon 60 mm f/2,8

Am văzut în articolul precedent potențialul obiectivului macro Nikon 60 mm f/2,8 în fotografia de produs, unde contează redarea cât mai precisă a detaliilor obiectelor pe care dorim să le înfățișăm.

Există însă un domeniu în care redarea fină a detaliilor subiectului fotografiat este chiar mai importantă și în care nicio altă soluție nu va oferi rezultate comparabile - fotografierea insectelor în habitatul lor natural.


De altfel, fotografiile cu insecte înfățișate de la mică distanță, cu toate detaliile lor anatomice vizibile, sunt în concepția majorității publicului aproape sinonime cu fotografia macro, acestea fiind primele care vor veni în mintea celui chestionat.

Am decis așadar să fac și eu câteva experimente de fotografiere a insectelor, în lumina soarelui de toamnă. Aș adăuga că încălzirea globală s-a dovedit de un real ajutor la acest capitol, vremea neobișnuit de caldă pentru acest sfârșit de octombrie permițând insectelor să-și continue nestingherite activitatea, neintrând în hibernare.

Câteva recomandări de ordin tehnic: pentru a evita mișcarea subiectului, dar și a aparatului față de subiect, am utilizat timpi de expunere cât mai scurți - sub 1/200 sec., preferabil chiar 1/400. Pentru un câmp de profunzime cât mai extins - esențial pentru reușita fotografiilor macro - am folosit diafragme închise, de la f/10 la f/16. În consecință, chiar în soarele după-amiezii a trebuit să folosesc sensibilități ISO ridicate - ISO 800 fiind valoarea cea mai uzuală. Din fericire, Nikon D90-ul se comportă absolut onorabil la această valoare.

Puteți vedea mai jos câteva astfel de fotografii, realizate cu Nikon D90 și obiectivul macro Nikon 60 mm f/2,8 AF-D:

Fluture - 1/400 sec., f/16, ISO 400

Albina - 1/500, f/14, ISO 800

Cosaș - 1/200, f/11, ISO 2000


Cosaș - 1/400, f/16, ISO 1000

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.