FotografieCluj.BlogSpot.RO

miercuri, 18 septembrie 2013

Fotografie de portret in conditii tehnice superlative cu teleobiectivul Nikon 70-200 mm f/2,8

Participând de curând la un workshop organizat de Photo Life în Maramureș, am avut fericita ocazie de a trage câteva zeci de cadre cu probabil cel mai râvnit teleobiectiv de la Nikon, 70-200 mm f/2,8.

La 20,9 cm lungime și 1,54 kg greutate, obiectivul 70-200 mm este oricum numai micuț nu - motiv pentru care este și livrat din fabricație cu un colier pentru trepied. Vom monta așadar pe trepied obiectivul, iar aparatul va deveni un apendice al său, nu invers - precum era cazul cu obiectivele mai ușoare.

Avem însă de-a face cu un obiectiv de clasă profesională, gândit pentru aplicații în care contează mai mult performanțele brute decât ușurința la transport.

Principalele aplicații ale 70-200-lui sunt, evident, fotografia sportivă - acesta fiind unul din teleobiectivele preferate ale fotoreporterilor care documentează meciurile de fotbal - și surprinderea animalelor și păsărilor în habitatul lor natural (așa-numita wildlife photography - desigur, cu condiția să ne putem apropia îndeajuns de micuțele vietăți, altfel riscăm să avem nevoie de o focală ceva mai lungă).

Era de așteptat ca o "jucărie" cu un preț într-atât de ridicat să beneficieze de o viteză de focalizare excelentă, ca și de prezența modului Activ pentru stabilizatorul de imagine VR. Totuși, acesta din urmă este prezent și pe "frățiorul mai mic", teleobiectivul full-frame de buget redus, 70-300 mm, f/4,5-5,6.

Adevăratul avantaj al 70-200-lui vine din diafragma extrem de luminoasă, f/2,8, disponibilă pe întreaga plajă focală. Grație acesteia, nu doar că putem fotografia portrete cu un câmp de profunzime redus, estompând astfel fundalul într-un mod cât mai artistic, dar nu vom avea probleme de focalizare nici măcar în lumină precară - aparatului fiindu-i evident mult mai ușor să urmărească subiectul în lumina prezentă la f/2,8 decât la f/5,6.

Un teleobiectiv Nikon 70-200 mm, f/2,8 reprezintă așadar o alegere excelentă nu doar dacă fotografiem meciuri de fotbal și păsări în zbor, ci și pentru portrete, fie că vorbim aici de ședințe foto sau de evenimente de tipul nunților.

În plus, la acest din urmă capitol ne va ajuta și aspectul impozant al obiectivului, dimensiunile sale contribuind decisiv în întărirea convingerii clientului, că are de-a face cu un profesionist serios, dispus să investească în echipamentele sale și nu cu un "ciubucar".

Să vedem, în cele ce urmează, câteva fotografii pe care le-am realizat cu teleobiectivul Nikon 70-200 f/2,8, aparatul utilizat fiind Nikon D90-ul meu:









În consecință, merită să ne adăugăm în trusa foto un Nikon 70-200 mm - dacă ni-l permitem, desigur.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.