FotografieCluj.BlogSpot.RO

joi, 8 august 2013

Update de firmware pentru Nikon D90 si alte cateva modele

Deşi elementele optice şi mecanice sunt determinante pentru un aparat de fotografiat reuşit, ele nu ar fi capabile de a funcţiona, în lipsa software-ului care să dicteze comportamentul electronicii care le interconectează.

Sau, mai exact, a firmware-ului - partea de programare înglobată în fiecare dispozitiv electronic, ce îi asigură funcţionalitatea.

Aceasta, după cum vom vedea, poate înregistra actualizări, ce vin fie să corecteze unele scăpări iniţiale (bug-uri), fie să aducă funcţiuni noi.
aparate foto digitale

Am fost încântat aşadar zilele acestea când am citit ştirea apaiţiei unui update de firmware pentru Nikon D90 (sau, mai exact, pentru practic toate modelele curente ale companiei: D4, D90, D600, D800, D800E, D3100, D3200, D5000, D5100, D5200, D7000, D7100, eu fiind interesat desigur de cel pentru aparatul meu preferat).

Update-ul L.1009 (pe numele lui de cod), deşi nu oferă o structură nouă a meniurilor sau funcţionalităţi complet regândite  - nici nu ar avea cum, în cei 56 KB câţi ocupă fişierul ce trebuie instalat pe aparat - vine să aducă un nou sistem de control al distorsiunilor obiectivelor.

Concret, aparatul stochează o bază de date cu aberaţiile optice produse de cele mai uzuale obiective, fiind apoi capabil a corecta distorsiunile de tip butoi de la capătul cel mai scurt al focalei şi cele de tip pernă, de la capătul telefotografic.

De precizat că aceste corecţii sunt aplicate direct fişierelor JPEG rezultate din aparat, pe când în cazul fişierelor RAW, e comunicat doar tipul de obiectiv, software-ul de prelucrare de pe calculator fiind responsabil de corecţiile distorsiunilor.

Soft-ul Nikon (ViewNX, Capture NX) va recunoaşte direct RAW-urile produse după aplicarea update-ului, aplicând corecţiile necesare,  pe când pentru Camera RAW şi Lightroom de la Adobe va trebui să aşteptăm ca aceştia să actualizeze baza lor de date cu obiective (oricum, cei de la Adobe folosesc propriul algoritm de interpretare a fişierelor RAW). Până atunci, Photoshop-ul va interpreta  RAW-urile într-o manieră neschimbată cu cea de dinaintea aplicării update-ului.

Procedura de instalare nu e deloc laborioasă - mi-a luat câteva minute să o aplic, şi asta după o zi lungă:


  • Se descarcă kit-ul  de instalare (sub forma unui fişier EXE) de pe http://crossgate.nikonimglib.com/dsd_redirect/redirect.do?P=jEyLh14&R=n3zCZ61&L=WOJos00&O=2ja7C00 .
  • După rularea acestuia - şi eventual, acordarea confirmărilor necesare firewall-ului - va fi creat pe desktop un folder Nikon. 
  • Mai avem nevoie de o carteluţă SD, proaspăt formatată în aparat. Pe aceasta, vom copia fişierul NKLD01009.BIN din directorul Nikon creat la pasul anterior. Dăm comanda Safe remove şi scoatem carteluţa.
  • Introucem carteluţa în aparat, apăsăm Menu şi căutăm punctul de meniu Firmware. Vom observa că, pe lângă informaţiile uzual afişate, va apărea în plus comanda Update (ca o măsură de precauţiune, trebuie să fim atenţi ca acumulatorul aparatului să nu fie descărcat sub 75%). Alegem Update, confirmăm cu OK şi aşteptăm undeva la 10 secunde.
  • Oprim şi repornim aparatul, după care putem formata din nou card-ul SD (sau îl putem păstra, fără să mai scriem nimic pe el, pentru a updat-a şi D90-ul unui prieten).

Cu caracter experimental, am realizat câte o fotografie a aceleiași scene, înainte și după aplicarea update-ului de firmware. Se observă o ușoară creștere a clarității, în special în ceea ce privește detaliile fine.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.