FotografieCluj.BlogSpot.RO

joi, 4 iulie 2013

Calea Turzii la ceas de noapte. Hotel Ramada, pictat cu lumina soselei

Principala arteră pe care puteți ajunge în Cluj-Napoca, indiferent că veniți dinspre Brașov, Târgu-Mureș sau Sibiu, este Calea Turzii, ce șerpuiește de pe pantele Dealului Feleacului, până în Piața Ștefan cel Mare, la abia câteva sute de pași de centrul urbei.

Coborârea este una abruptă: de la 712 metri altitudine la stația radar din comuna Feleacu - imediat înainte de "curba morții", cum e cunoscut locul cu cele mai multe accidente rutiere de pe traseu - drumul coboară până la 520 metri la intersecția cu drumul Făgetului, 432 la intersecția cu strada Observatorului, 368 în dreptul Hotelului Ramada și doar 346 metri la capătul Căii Turzii, în Piața Ștefan cel Mare.

Cu alte cuvinte, Calea Turzii înregistrează o pierdere în altitudine de 366 metri, pentru o distanță parcursă de 6,83 km.

Traseul poate părea ca o șosea obișnuită, cu un trafic intens, praf și zgomot... însă virajele sunt absolut spectaculoase, în special pe timp de noapte, când dârele de lumină lăsate de trecerea autovehiculelor la expuneri lungi conturează parcursul lor în fotografiile realizate.


Am luat așadar aparatul și trepiedul și am pornit la fotografiat,  din dreptul Hotel Ramada (4*), urcând până la curbele de la sud-vest de strada Iosif Vulcan.




Acesta rămâne reperul dominant al peisajului, chiar dacă urcăm mai bine de 300 metri pe Calea Turzii, spre sud. În plus, dârele de lumină lăsate de autvehiculele în trecerea lor, la timpi de expunere lungi, de 5-8 secunde, va accentua farmecul atmosferei nocturne:

(5 sec., f/13, ISO 200)

(8 sec., f/13, ISO 200)

(8 sec., f/13, ISO 200)

Nu doar clădirea impozantă a hotelului Ramada e pusă în valoare de dârele de lumină lăsate pe timp de noapte de traficul intens de pe Calea Turzii. Din contră, putem folosi această (involuntară) pictură cu lumină pentru a contura mai vizibil parcursul virajat al șoselei.

(16,6 sec., f/13, ISO 200 - Mod Bulb)

(13 sec., f/10, ISO 200)

(23,2 sec., f/10, ISO 200 - Mod Bulb)

(8,8 sec., f/10, ISO 200 - Mod Bulb)

Toate fotografiile au fost realizate cu un Nikon D90, folosind obiectivul 18-105 mm, f/3,5-5,6, de pe un trepied Slik Sprint Pro-47 (despre care am scris mai multe pe Forumul de Călătorie și Fotografie).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.