FotografieCluj.BlogSpot.RO

luni, 24 iunie 2013

Superluna vazuta de pe Dealul Cetatuii cu 55-300 si 11-16

În vara trecută, vă prezentam luna albastră, fenomen care nu se va mai repeta până în vara lui 2015. Aseară însă, am putut admira un alt fenomen astronomic spectaculos, superluna.

Mai exact, îmbinarea fericită a două condiții: Luna să se afle la perigeu, adică la cea mai mică distanță de Pământ (362.570 km; la apogeu, distanța crește până la 405.410 km) și să fie în faza de lună plină, prezentându-ne întreaga sa față, complet neumbrită. Se estimează că această îmbinare nu are loc decât o dată la 14 cicluri selenare, 

Astfel, ieri, 23 iunie 2013, suprafața vizibilă a discului selenar a fost cu 12% mai mare decât la o lună plină obișnuită, imaginea oferită nouă fiind cu 30% mai strălucitoare decât într-o noapte cu lună plină tipică. 

Clar a fost o ocazie pe care nu puteam să o ratez, superluna oferind oportunități fotografice deosebite - nu doar datorită mărimii discului selenar, ci și datorită faptului că avem o noapte de vară cu un cer mai puțin întunecat, ora albastră prelungindu-se până aproape de 11. Am urcat așadar la ceas de seară pe Dealul Cetățuii din Cluj, reper cunoscut și drept "la Belvedere", după numele hotelului ce domină coama dealului, așteptând să răsară Luna (în jurul orei 21:18).

Majoritatea cadrelor au fost realizate cu teleobiectivul 55-300 mm, f/4,5-5,6 pe D90. Pentru a preveni apariția reflecțiilor parazite, am demontat filtrul UV; în condițiile în care stratul de nori estompa o parte serioasă din luminozitatea lunii, a trebuit să fotografiez exclusiv de pe trepied - și, după cum veți vedea, am utilizat timpi destul de lungi de expunere.

O constatare personală: dacă pentru fotografierea lunii într-o noapte senină am putea aplica "rețete", de tipul 1/400 sec., f/7,1, ISO 200, în cazul unui strat de nori mai mult sau mai puțin dens (suficient însă de rarefiat încât să permită observarea lunii), cel mai simpul este să realizăm primele cadre în modul Program, să citim informațiile EXIF și să ajustăm apoi parametrii, în modul Manual, după preferințe - corectând astfel neajunsurile constatate pe imaginile de test.

Dar mai bine să ne oprim în continuare asupra pozelor:


1/1,3 sec., f/5,6, ISO 200, 300 mm

2 sec., f/7,1, ISO 200, 300 mm

1/15 sec., f/7,1, ISO 200, 300 mm. Se observă stratul de nor, care a prevenit utilizarea unor timpi mai scurți de expunere (în condiții de cer senin, luna poate fi fotografiată din mână, la timpi de 1/250-1/400 sec.).

Norii au venit și au plecat... dacă pentru fotografierea strict a suprafeței lunii, ei pun o anumită dificultate, nu înseamnă că prezența nu poate face scena și mai interesantă. Parametrii EXIF: 1/2 sec., f/7,1, ISO 200, 300 mm.


Teleobiectivul poate fi însă folosit, cu limitările de rigoare, și pentru cadre tip peisaj - cât timp fotografiem subiecte aflate la o distanță suficient de mare pentru a încăpea în unghiul de 28 grade 50 minute de la focala de 55 mm. Ceilalți parametri: 15 sec., f/5,6, ISO 200.

Am dorit să realizez și un cadru mai larg, cu superluna deasupra Clujului. În acest sens, am schimbat din nou obiectivul, trecând pe Tokina 11-16 mm, f/2,8. Cadrul de mai sus e fotografiat la focala de 14 mm. Ceilalți parametri ai expunerii: 15 sec., f/7,1, ISO 200.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.