FotografieCluj.BlogSpot.RO

luni, 11 martie 2013

Workshop dedicat aparatelor mirrorless la Foto Hobby Shop Cluj

În cursul zilei de sâmbătă, 9 martie 2013, am participat, alături de un grup de fotografi entuziaști, la Workshop-ul dedicat aparatelor mirrorless, organizat de Foto Hobby Shop Cluj.

În partea teoretică a workshop-ului, am avut astfel ocazia de a afla mai multe despre segmentul cu cea mai rapidă creștere de pe piața aparatelor de fotografiat, ca și o serie de sfaturi privind utilizarea acestora, din partea unui maestru al fotografiei de stradă clujene, Virgil Mleșniță (ale cărui creații le-ați putut admira în toamnă, în cadrul expoziției Incognito, de la Galeria Hangar).

A urmat o ieșire pe teren, coordonată de dl. Marius Rus, șeful reprezentanței clujene a Foto Hobby Shop, un fin cunoscător al domeniului - grăitoare în acest sens fiind cursurile sale de fotografie.

Să trecem, pe scurt, în revistă, cele petrecute pe parcursul celor trei ore de workshop dedicate aparatelor de fotografiat cu obiective interschimbabile și obturator mecanic, dar lipsite de sistemul de vizare optică (pe scurt, mirrorless).






Foto Hobby Shop - Magazin Cluj,
Bd. Eroilor nr. 1
(intrarea, din Piața Unirii)


După o prezentare video a gamei de aparate mirrorless de la Sony (despre care aș mai aminti faptul că sunt dotate cu aceiași senzori APS-C care echipează și seria SLT a companiei, dar și unele DSLR-uri de la Nikon, precum D5100 sau D7000), expunerea s-a centrat pe avantajele mirrorless-urilor și rațiunile în favoarea cumpărării unui astfel de aparat. Să le punctăm, pe scurt:

  •  Sunt foarte practice, fiind semnificativ mai ușoare decât DSLR-urile, de care se apropie însă ca performanță - fiind, evident, mult peste aparatele compacte, în special când vine vorba de granulația de imagine și fidelitatea redării detaliilor fine. Cu alte cuvinte, achiziționând un mirrorless, obținem maximum de performanță în minimum de volum și greutate, fapt cât se poate de convenabil, în special în călătorii - ocazia predilectă de a face poze, cu excepția celor care au îmbrățișat fotografia ca profesie.
  • În condițiile în care atât numeroși cetățeni, cât și autoritățile, tind să se arate tot mai ostile fotografierii în spațiul public (de cele mai multe ori în mod abuziv, după cum am evidențiat în cadrul seminarului Fotografii și legea), a avea un aparat mic, discret, cu aspect amatoricesc, sau o mult mai impresionantă "piesă de artilerie", poate însemna diferența dintre a te fofila neobservat în anominatul străzii, sau a fi agresat (adeseori verbal, însă niciun risc nu e exclus).
  • În cazul modelelor dotate cu un ecran rabatabil, acesta poate fi utilizat cu succes nu doar pentru a fotografia "la firul ierbii", animale mici sau copii, ci și pentru a obține instantanee stradale, fără a duce aparatul la ochi - discret, într-o manieră mult mai puțin invazivă. De asemenea, ecranul rabatat la 90° va fi extrem de confortabil pentru adepții fotografiei clasice, cu aparatele ce utilizau film de format 6x6, la care încadrarea imaginii se realiza privind direct fațeta superioară a prismei aparatului (mai puteți vedea o astfel de prismă pe aparatele cu film de 35 mm Olympia)
  • Renunțarea la componentele mecanice necesării rabatării oglinzii, concomitent cu adoptarea unor sisteme de focalizare hibride (ce îmbină detecția de fază cu cea de contrast) a dus la reducerea semnificativă a latenței de declanșare (spre exemplu, Sony NEX-7 se mândrește cu o latență de doar 0,2 secunde, mai scurtă chiar decât cea de pe cel mai rapid DSLR dedicat entuziaștilor, Nikon D90 (0,208 sec.)).
  • În unele implementări, renunțarea la oglinda rabatabilă mai aduce un avantaj, acela al vitezei sporite la fotografierea în rafală (Sony Nex-7 atinge 10 cadre pe secundă, la fel ca Nikon 1 V1, care însă poate ajunge la impresionanta valoare de 60 cadre pe secundă, când e utilizat doar obturatorul electronic - caz în care sunt posibili timp de expunere de 1/16000 sec., de două ori mai scurți chiar decât pe DSLR-urile de clasă profesională - chiar Nikon D4 are un timp de doar 1/8000 sec.).
În continuare, ne-au fost prezentate ofertele principalilor producători, fiind evidențiate principalele lor caracteristici constructive (senzor APS-C pe Sony și Canon - factor de crop 1,5x; micro-4/3 pe Olympus - factor de crop 1,7x; CX  pe Nikon - factor de crop 2,7x); încadrare doar grație ecranului LCD pe modelele entry-level de la toți producătorii, sau utilizând vizorul electronic încorporat unor modele de clasă superioară, precum Sony Nex-7 sau Olympus OM-D, sau disponibil ca accesoriu separat pentru altele).

Ce am mai aflat interesant este faptul că mirrorless-urile din seria 1 de la Nikon vin cu o carcasă monobloc (concept similar iPod sau iPad), fapt ce le sporește astfel durabilitatea și rezistența la șocuri (și, aș adăuga, reduce riscul pătrunderii prafului în alte momente decât la demontarea obiectivului).

Un alt aspect comun la toate aparate disponibile spre testare este faptul că dispun de numeroase efecte aplicabile asupra imaginilor direct de la fotografiere, ca și de moduri de asistență pentru începători, fiind astfel foarte intuitiv a realiza o imagine acceptabilă, chiar fără a avea cunoștințe de tehnică fotografică.

Cum însă cele mai bune imagini tot atunci când preia omul controlul se obțin, toate aparatele dispun de modul manual (fie direct accesibil, fie după niscaiva săpături prin meniuri), fapt care va mulțumi și pe entuziaștii domeniului, care nu vor pierde nimic din flexibilitatea DSLR-ului lor, câștigând însă la capitolul portabilitate.

Din păcate, Olympus E-PM2, pe care am avut ocazia să-l testez pe larg în cadrul workshop-ului și despre care veți putea citi într-o postare viitoare, nu văd să apară în oferta Foto Hobby Shop (e 2799 lei la F64, cu obiectivul kit 14-42). În schimb, Foto Hobby Shop au o ofertă imbatabilă pentru E-PM1, aflat pe stoc la magazinul din Cluj, acesta costând doar 1399 lei, cu obiectivul kit.

În încheiere, doresc să salut întreaga echipă Foto Hobby Shop și să le mulțumesc pentru organizarea workshop-ului... și nu aș putea să nu amintesc faptul că au o ofertă realmente tentantă pentru body-ul NEX-7, la 4999 lei, când, spre exemplu, la F64 apare la 5499 lei, cu un MP3 player mai degrabă inutil în ziua de azi cadou).

În continuare, vă prezint câteva imagini, needitate, realizate cu:

Nikon 1 J3:



 Olympus E-PM2:



 Nikon 1 V1:


Un comentariu:

  1. Update: Am scris între timp și o recenzie mai detaliată privind Olympus E-PM1, o puteți citi și vedea mai multe imagini realizate cu aparatul mirrorless, pe http://calatorie-fotografie.forumgratuit.ro/t44-cluj-artera-centrala-bd-eroilor-vazuta-cu-olympus-e-pm2 .

    RăspundețiȘtergere

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.