FotografieCluj.BlogSpot.RO

marți, 26 martie 2013

Ora Pământului, celebrată la Cluj de voluntarii UN Youth

Sâmbătă, 23 martie 2013, am asistat (pentru a treia oară în ultimii trei ani) la manifestările dedicate Orei Pământului din Piața Unirii, reper central al Clujului.

Aici, un grup de voluntari entuziaști, din partea Asociaţiei Tineretul ONU, au organizat, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca, o celebrare a acestui moment din an, gândit de World Wildlife Fund pentru a ne face să conștientizăm că trăim într-o lume a resurselor finite, în care consumul responsabil reprezintă practic singura cale pentru ca omenirea să-și asigure un habitat și în viitor.

Nu aș fi pierdut pentru nimic ocazia da a vedea jocul luminii candelelor în întunericul nopții, atmosfera creată fiind pur și simplu una eterică. Am pregătit în consecință D90-ul și trepiedul, putând documenta fotografic inițiativa voluntarilor UN Youth în sprijinul WWF, astfel încât să v-o prezint în cele ce urmează.

Organizată pentru prima dată de filiala australiană a World Wildlife Fund în 2007, Ora Pământului se sărbătorește în prezent în peste 150 de țări, de regulă în a treia sâmbătă a lunii martie, de la 20:30 la 21:30, funcție de fusul orar aplicabil în orașul de desfășurare.

În acest interval, toți cetățenii sunt încurajați să-și stingă luminile locuințelor lor, transmițând astfel un semnal de conștientizare publică, a problemei consumului adeseori exagerat de energie (care se obține, după cum e bine cunoscut, din resurse neregenerabile, poluante). Timp de o oră pe an, suntem invitați să renunțăm la confortul cu care suntem obișnuiți în tot restul timpului, astfel putând să realizăm mai bine cât de dependenți am ajuns de de facilitățile tehnologice care, însă, au un impact crescând pe zi ce trece asupra mediului.

Nu pot să neg că, din postura de pasionat de tehnică fotografică, nu am fost și nu sunt și eu adesea sclavul propriilor pasiuni, investind uneori mai mult decât ar fi realmente nevoie - în produse altfel greu reciclabile. Tocmai din această perspectivă, consider nu doar că este absolut lăudabilă inițiativa tinerilor implicați în organizarea Earth Hour, ci și că este oportun să o promovez, la rândul meu, prin postarea de față.

M-am gândit, de asemenea, la câteva recomandări pentru fotografi, astfel încât această activitate - desfășurată fie ca pasiune, fie ca profesie - să aibă un impact minim asupra mediului:

  • Descărcați complet bateriile reîncărcabile NiMH și reîncărcați-le, de asemenea, până la 100%. Efectuând cicluri complete de descărcare-încărcare, nu doar că obțineți o autonomie mai bună la utilizare ci, încetinind efectul de memorie, le prelungiți viața, aducându-vă astfel propria contribuție la reducerea consumului de substanțe chimice toxice. Eventual, putem utiliza un încărcător de clasă profesională, care dispune de o funcție de recondiționare a acumulatorilor, minimizând astfel efectul de memorie.
  • În cazul acumulatorilor Li-Ion, efectul de memorie nu este prezent, însă numărul de reîncărcări este, de asemenea, limitat. Producătorii indică un prag de 500 reîncărcări, însă acesta trebuie citit ca limita dincolo de care bateriile devin complet inutilizabile, nu de la care le scade capacitatea. În parcitcă, am constatat că aceasta începe să scadă de la un prag de cca. 200 încărcări (totuși, la o autonomie de 400 cadre per încărcare, durata de viață a acumulatorului ar trebui să se apropie simțitor de cea a DSLR-ului). În plus, putem utiliza alternativ două acumulatoare, având în permanență unul pregătit. Ne asigurăm astfel că nu trebuie să încărcăm acumulatorii decât când s-au golit complet, evitând astfel nevoia de a încărca un acumulator de la, să spunem, 50%, când estimăm că vom fotografia mai mult într-o zi.
  • Stocarea digitală ocupă oricum un volum incomparabil mai mic decât cea pe hârtie. Astfel, este preferabil să nu listăm decât acele fotografii de care avem cu adevărat nevoie, iar restul să le privim pe monitoarele calculatoarelor sau tablete - sunt, oricum, semnificativ mai luminoase și putem parcurge mai rapid o cantitate ridicată de imagini.
  • Dacă totuși insistăm să listăm imaginile, este preferabil să o facem după ce ne-am asigurat că toți parametrii imprimării au fost configurațioptim, încât să nu trebuiască să facem probe cu fiecare imagine. Mai bine ne străduim mai mult prima dată - și realizăm o calibrare profesională a imprimantei (putem utiliza pentru aceasta un Spyder3Print SR, 1599 lei la F64) - obținând nuanțele perfecte la fiecare listare, decât să retușăm fiecare poză în parte, cu rezultate aproximative. Economisim astfel atât hârtie și cerneală, cruțând mediul, cât și timpul nostru, adeseori cea mai prețioasă resursă.
  • În momentul în care nu mai putem revalorifica echipamentele ieșite din uz, sub nicio formă nu trebuie să le aruncăm împreună cu gunoiul menajer! Ar dăuna sever solului și apei din zona unde sunt depozitate deșeurile menajere; din contră, dacă sunt încă utilizabile, mai bine le donăm cuiva care nu și-ar permite să le achiziționeze (eventual, participând la un Bazar cu Lucruri Gratis - cum am relatat într-o postare anterioară), sau, dacă nu mai sunt funcționale, să le depunem la un stand de colectare a deșeurilor electrice și electronice certificat EcoTIC sau RoRec. 
În încheiere, că tot veni vorba de chestiuni de responsabilizare socială, aș pomeni o pățanie de sâmbătă, din Piața Unirii: la un moment dat, m-am oprit să inversez coloana centrală a trepiedului, pentru a putea trage câteva cadre mai apropiate de sol și altele direct deasupra aranjamentelor de lumânări. Fie că am lăsat husa trepiedului nesupravegheată, fie că mi-a căzut. cert este că la sfârșit era de negăsit. Unii participanți la eveniment, pe care i-am întrebat în timp ce mi-o căutam spun că au văzut-o într-unele momente... iar apoi a dispărut (probabil a "făcut picioare").

Apreciez că acesta este unul din motivele fundamentale pentru repetatele insuccese ale țării noastre la aderarea la spațiul Schengen, disputele politice care ne-au tarat imaginea în ultimii ani fiind doar un pretext invocat de cancelariile occidentale. Cât timp percepția publică internațională a României va fi a unei țări nesigure, populată de cetățeni care pun gratificarea personală imediată mai presus de normele morale și de conduită socială, (inclusiv) plecând dintr-un spațiu aglomerat cu lucrurile altcuiva, noi și noi refuzuri ale aplicației de aderare nu trebuie să surprindă pe nimeni.

Cum mă îndoiesc că noul posesor (din punct de vedere juridic, neproprietar, însușindu-și bunul printr-un abuz) al husei trepiedului meu își regretă gestul, precizez că era vorba de un Slik Sprint Pro 47 - măcar să moară de ciudă că nu a încercat să fure mai mult.

În continuare, vă prezint câteva din imaginile de la Earth Hour 2013, Cluj-Napoca.




Următoarele imagini au fost obținute în fapt din câte două fotografii realizate pe trepied, una subexpusă pentru a reliefa detaliile candelelor, iar alta supraexpusă, pentru a captura contextul ambiental. Apoi, am realizat un colaj în Photoshop Elements, evitând astfel distrugerea elementului care crea atmosfera specifică Earth Hour, lumina candelelor.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.