FotografieCluj.BlogSpot.RO

miercuri, 27 februarie 2013

Alternativa gratuita la CaptureNX2. Time Lapse si declansare la detectia miscarii, solutia de buget

Producătorii de echipamente fotografice se întrec adeseori în a ne oferi soluții comerciale, prezentate ca profesionale, uneori chiar și pentru cele mai simple aplicații (e cunoscut faptul că 80% din utilizatori au nevoie de 20% din funcționalitatea unui soft).

Astfel, dacă dorim controlul DSLR-ului nostru Nikon direct din calculator, putem apela la soluția comercială Capture NX 2 (998 lei, preț de listă la F64). Investiția e recomandată dacă avem nevoie de anumite automatizări în condiții critice și unde fiabilitatea e esențială, spre exemplu, în fotografia sportivă.

Sau, dacă dorim ceva "de buget", există o soluție gratuită, cu care ne putem descurca absolut rezonabil în majoritatea situațiilor. Să vedem, în cele ce urmează, cum. 

camere foto

Controlul aparatului direct din PC, cu DIY Photo Bits Camera Control 5.2 

În primul rând, vom avea nevoie să instalăm driver-ele DSLR-ului nostru (lucru care se realizează automat la conectarea cablului USB dacă folosim Windows 7 cu licență și avem Windows Update activat; personal, apreciez că aceasta e soluția cea mai la îndemână, nu ne mai încetinim calculatorul cu bloatware-ul ViewNX de pe CD-ul de instalare primit cu aparatul).

Descărcăm apoi și instalăm aplicația gratuită DIY Photo Bits Camera Control 5.2 (versiunea curentă la momentul scrierii articolului), disponibilă la http://www.diyphotobits.com/download-diyphotobitscom-camera-control/ . Din tabelul cu modelele de aparate compatibile, am constatat că programul se înțelege cu majoritatea DSLR-urilor Nikon curente, ca și cu suficiente modele apărute în anii anteriori; totuși, spre exemplu D70 nu funcționează decât pe Windows 7 pe 32 biți, nu și pe 64 (versiunea pe care o dețin).

În schimb, am putut conecta un D3100 absolut fără incidente, aparatul e recunoscut în câteva zeci de secunde de la clicul pe butonul Select Camera. Grație aplicației, obținem funcționalități suplimentare pentru aparatul nostru, transformând un model entry-level (cu un preț redus la 1699 lei, cu obiectivul kit, la F64), destinat în principal începătorilor, în ceva semnificativ mai avansat: devin astfel disponibile funcții precum declanșarea cu intervalometru (Time Lapse), sau realizarea de fotografii expuse cu +/- 1-2 trepte (Bracketing), disponibile doar pe modelele mai scumpe, destinate entuziaștilor, precum Nikon D7000 (4498 lei, fără obiectiv).

Realizarea unui Time Lapse în DIY Photo Bits Camera Control e cât se poate de intuitivă: stabilim frecvența declanșărilor, în secunde, câte cadre dorim să fie expuse (putem astfel programa câte o rafală), precum și numărul de repetiții. Eventual, putem alege o întârziere înaintea primei declanșări dacă, spre exemplu, dorim să avem timp pentru ultimele poziționări de finețe ale camerei.

Și funcția Bracketing este accesibilă cât se poate de direct: pur și simplu bifăm opțiunea Enable bracketing, alegem numărul de cadre care să fie realizate și numărul de trepte de expunere pe care aparatul să le varieze pe parcursul succesiunii de imagini capturate (pentru ca aceasta să funcționeze, trebuie ca aparatul să NU fie în modurile predefinite de expunere, ci pe Manual, sau într-unul din cele semiautomate - P, A, S). În acest caz, faptul că un aparat precum D3100 era mai dificil de reglat din cauza absenței celei de-a doua rotițe devine irelevant, potențialul său de utilizare crescând semnificativ.

De asemenea, în cazul în care ținem aparatul pe Manual, vom putea programa direct din DIY Photo Bits toți parametrii expunerii - sensibilitate ISO, diafragmă, timp de expunere, trepte de compensare, balans de alb. Din păcate, aplicația nu dispune de o funcție care să comunice cu exponometrul aparatului, așa că pentru acest lucru va trebui fie să privim prin vizor și să-l citim de acolo, fie să realizăm unele cadre de probă.

Putem însă vedea imaginile de îndată ce sunt realizate: dacă specificăm un director pe harddisk unde acestea să fie copiate și activăm funcția Start tether, programul va descărca fotografiile în calculator, imediat după declanșare. Acest lucru este util nu doar pentru a ști de îndată ce am realizat, ci poate avea aplicații mai avansate: dacă realizăm, de exemplu, poze la minut într-un studio, putem ține aparatul cu cablul USB permanent conectat și nu vom mai risca să stricăm contactele cititorului de card-uri SD; în plus, beneficiarul va putea să vadă pe loc fotografia pe care o va primi.

Și acum, o aplicație mai interesantă:

Declanșarea unui DSLR la detecția mișcării, folosind aplicații gratuite și un webcam

În fotografia sportivă, se practică adesea poziționarea aparatelor în locuri greu accesibile de fotograf pe timpul meciului - în spatele porții, sau deasupra stadionului și controlul aparatului de la distanță, printr-un modul wireless. Întrucât adeseori agențiile de presă au nevoie de imagini cât mai actuale, nu e suficientă declanșarea, ci trebuie asigurat și transferul instantaneu al imaginilor.

Păstrând proporțiile, și declanșând doar la lungimea unui cablu USB, nu la zeci de metri, am încercat o aplicație similară cu ansamblul D3100+aplicația DIY Photo Bits + o aplicație de automatizare a clicurilor, MurGee Auto Mouse Click, care să fie lansată de aplicația YawCam, la detectarea mișcării pe un webcam.

Vom vedea, în cele ce urmează, cum funcționează ansamblul:

  • Conectăm DSLR-ul la cablul USB și ne asigurăm că e recunoscut de aplicația DIY Photo Bits
  • Conectăm webcam-ul la calculator (personal, folosesc o Canyon CNR-WCAM43G1 , care la doar 47,99 lei în oferta eMag e o achiziție cât se poate de rentabilă - și am găsit pe site-ul producătorului drivere actualizate pentru Windows 7 x64, chiar dacă e un model din 2007; probabil aceasta ar fi explicația pentru prețul ei redus) și deschidem aplicația YawCam
  • În YawCam, deschidem modulul Motion Detection, iar de la câmpul Actions alegem opțiunea Run EXE. Acolo, vom specifica executabilul pentru Auto Mouse Click și fișierul de comenzi înregistrate pentru a declanșa camera: "C:\Program Files (x86)\MurGee Auto Mouse Click\AutoMouseClick.exe declansare.AMK"
  • Înainte să activăm detectorul de mișcare de la butonul Enable, deschidem o dată Auto Mouse Click și înregistrăm o secvență de clicuri: clic pe Shutter release din DIY Photo Bits (aici e simplu, fereastra nu își schimbă poziția, aplicația pornind de fiecare dată maximizată), clic în taskbar pe Auto Mouse Click, iar apoi, clic pe butonul Stop, pentru a termina ciclul. (De asemenea, trebuie să specificăm Repeat Count = 1, altfel riscăm intrarea într-o buclă infinită de clicuri, din care se poate ieși doar cu Ctrl-Alt-Del și Restart Computer)
  •  De asemenea, ne vom asigura că fișierul AMK conținând secvența de clicuri e plasat în același director cu executabilul, dar și că nicio altă aplicație nu se suprapune peste ferestrele programelor noastre de automatizare, în caz contrar automatizarea nefuncționând corect
  • Ne asigurăm că webcam-ul și DSLR-ul sunt amplasate pe aceeași axă optică. Activăm detectorul de mișcare din aplicația YawCam. La prima mișcare detectată în dreptul webcam-ului, va fi inițiată secvența: clic pe Shutter release - ceea ce va comanda DSLR-ului să fotografieze, apoi va fi închsă aplicația Auto Mouse Click (pentru a putea fi reluată o nouă secvență)
  • La final, dezacticăm detecția mișcării din YawCam, închidem și DIY Photo Bits, iar apoi oprim DSLR-ul. 
Puteți în cele ce urmează vedea, ca demonstrație, o imagine-autoportret realizată în urma declanșării mișcării - cu webcam-ul și, la câteva fracțiuni de secundă mai apoi, cu D3100-le.
Se observă, ca ordin de mărime, de câte ori mai multe detalii înmagazinează într-o imagine DSLR-ul față de webcam - de unde și rostul acestui montaj, altfel fiind foarte simplu de rulat Yawcam cu funcția Save image activată.


Ansamblul D3100+webcam, fiecare montat pe câte un trepied, poate fi văzut în imaginea următoare:

5 comentarii:

  1. Salut,
    interesant articol! Caut in ultima vreme solutii pentru declansarea aparatului din calculator si transferul imaginii pe hard-disk, dar nu am prea gasit informatii :(

    Ma intereseaza sa folosesc daca e posibil libgphoto in linux, dar majoritatea aparatelor suportate sunt canon. Te-as ruga, daca ai mai multe informatii in domeniu, sa ma ajuti cu un sfat (laurentiu.boureanu@uahoo.com) Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc de aprecieri :). Cu DIY Photo Bits nu ai probleme pe Nikon, iti trimite imaginea in calculator in 2-3 secunde de la declansare. La Linux nu ma pricep din pacate (decat functiile de baza din Ubuntu si sa instalez pachete pe RedHat-urile mai vechi :D ).

    Dar daca esti interesat de Canon-uri, am butonat pe o "sapuniera" cu un firmware de la CHDK (chdk.wikia.com/)- cu care poti configrua cam orice, si fac publice si sursele. Daca te pricepi la programare (capitol la care personal nu am depasit stadiul Pascal si Visual Basic din liceu, acum multi ani ;)) ), sigur vei gasi ceva care sa te intereseze.

    Daca vrei sa dezbatem mai multe, ma gasesti si pe calatorie-fotografie.forumgratuit.ro :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am rezolvat! Nikon d5100 are toate functiile care ma intereseaza, inclusiv live view pe calculator si sunt softuri destule care pot controla aparatul, inclusiv in linux.

      E interesant hack-ul pentru canon. Multumesc! (boureanu.laurentiu@yahoo.com - adresa de dinainte am gresit-o :)

      Ștergere
  3. Am descarcat si eu versiune 5.2 , insa cand il deschid imi spune ca se numeste Camera Control 5.1 dev .Are asta vreo legatura cu faptul ca nu gasesc setarile pt time lapse si ca nu pot sa vad captura? Multumesc anticipat :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Exact aceeași versiune o am și eu. Ca să preluați imaginea direct în calculator, trebuie ales un director unde să salveze imaginile pe harddisk (de la Configuration - Select folder) și activată opțiunea Start tether.

    Ce presupun e că nu a detectat camera corect (ar avea nevoie de driver-ele cu care apare ca și Digital camera în Windows Explorer). Dacă nu mai aveți CD-ul venit cu aparatul, sau nu doriți să-și instaleze toate soft-urile de acolo,puteți folosi căutarea de driver-e a Windows-ului (la mine, pe Windows 7 cu licență dacă las Windows Update activ și le găsește fără probleme).

    Înainte să dați Start time lapse, acționați o dată Shutter Release, pentru a fi siguri că încarcă corect imaginea.

    RăspundețiȘtergere

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.