FotografieCluj.BlogSpot.RO

marți, 13 noiembrie 2012

Rainbow Flashmob - Clujul sărăbtoreşte Ziua Internaţională a Toleranţei

Luni, 12 noiembrie, am asistat la un eveniment menit a creşte conştientizarea publicului asupra problemei discriminării minorităţilor sexuale.

Iniţiat pentru a coincide cu Ziua Internaţională a Toleranţei, Rainbow Flashmob a reunit câteva zeci de persoane care, preţ de trei minute, s-au perindat în Piaţa Unirii, purtând umbrele colorate în culorile curcubeului - simbolizând diversitatea, dar fiind totodată culorile oficiale ale măşcării LGBT.

Informat fiind asupra evenimentului de pe pagina sa de Facebook, am mers pregătit de fotoreportaj, cu obeictivul de uz general 18-105 şi blitz-ul SB-700.

Să vedem, în cele ce urmează, cum au decurs lucrurile din perspectivă fotografică. 

Un element care a favorizat clar evenimentul (şi consemnarea sa în imagini) a fost vremea, neobişnuit de frumoasă pentru aceste zile de toamnă târzie. Deşi dimineţile sunt ceţoase, la orele 13:00, alese de organizatori, soarele strălucea pe cer, iar din acest punct de vedere, toamna şi iarna prezintă un avantaj.

Astfel, dacă în timpul verii, recomandarea universală este de a evita fotografierea la orele amiezii, ca urmare a căderii perpendiculare a razelor soarelui, care ar genera umbre inestetice, de prin octombrie şi până prin martie, înclinarea mai accentuată a axei Pământului şi, implicit, căderea razelor soarelui dintr-un unghi mai ascuţit, permit fotografierea în condiţii optime pe direcţia sud-nord, într-o manieră similară cu cea de la răsărit şi apus pe timp de vară.

Este însă în continuare aplicabilă recomandarea de a nu fotografia în contra luminii, decât fie dacă dorim obţinerea unui efect de siluetă, fie dacă utilizăm un blitz de umplere, care să ilumineze chipurile personajelor noastre, scăldate altfel în propria umbră.

Întrucât scopul era tocmai surprinderea umbrelelor colorate ale protagoniştilor flashmob-ului, am optat pentru fotografierea cu blitz de umplere, la timpi scurţi (menţinuţi în limitele vitezei de sincronizare) şi diafragme relativ închise (f/9-f/11). Astfel, am putut ţinti în orice direcţie, lucru util în condiţiile în care umbrelele colorate erau literalmente peste tot.

După realizarea unor cadre ilustrative "sigure", am oprit blitzul, pentru a surprinde mai bine atmosfera, exclusiv în lumina soarelui de toamnă, mai caldă decât cea din alte anotimpuri.

În ce priveşte cauza manifestării la care am fost martor, precizez că nu sunt şi nu intenţionez să devin gay, dar ca jurist nu pot să nu susţin nu doar egalitatea în drepturi la nivel de principiu, ci şi dreptul de a contracta - care, apreciez, ar trebui să permită oricui să constituie aceleaşi privilegii în favoarea persoanei alese de el/ea, indiferent dacă este vorba de cineva de sex opus, sau, din contră, de acelaşi sex (la aceasta reducându-se, în fond, instituţia căsătoriei, din punct de vedere strict legal). Astfel, un stat care preţuieşte drepturile şi libertăţile individuale s-ar putea implica mai mult în crearea unui cadru legislativ care să permită parteneriatele domestice, care nu sunt altceva decât manifestări contractuale.

Acestea fiind spuse, să ne oprim asupra imaginilor realizate:







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.