FotografieCluj.BlogSpot.RO

marți, 27 noiembrie 2012

Festivalul Culturii Ceaiului Chinezesc. O perspectivă fotografică

Duminică, 25 noiembrie, am avut ocazia de a participa la Festivalul Culturii Ceaiului Chinezesc, organizat de Institutul Confucius, ce ființează în cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, în incinta Iulius Mall.

Ca și cursant al Institutului, pot spune că a fost o experiență care vine să completeze în mod fericit orele de limbă chineză, înfățișându-ne încă una din fațetele acestei impresionante culturi - mai exact, o tradiție pe cât de plăcută, pe atât de plină de semnificații sociale (să amintim doar că, în cultura chineză, a nu oferi ceai unui musafir este un gest echivalent cu întrebarea "și când pleci de la noi?").

Ceaiul este, așadar, dincolo de o băutură caldă cu numeroase efecte benefice, un liant social, un simbol al prieteniei și prețuirii - iar servirea sa nu poate fi deci decât un moment deosebit.

Însă Festivalul nu s-a limitat la expunerea feluritelor sortimente de ceai și degustarea acestora (și nici măcar la ascutlarea câte unei povestioare privind fiecare varietate). Din contră, am asistat la o veritabilă desfășurare de forțe din partea tinerelor și tinerilor veniți din China pentru a preda limba și a prezenta lumii elemente de civilizație chineză.

Astfel, am putut lua parte la activități mergând de la învățarea unor caractere (și scrierea propriului nume în ideograme), realizarea de figurine tradiționale, răsfoirea unor publicații disponibile la biblioteca Institutului, și până la învățarea primelor noțiuni de mânuire a bețigașelor utilizate în servirea mâncării (kuaizi, în limba chineză).

Privind lucrurile din perspectivă fotografică, cum estimam că evenimentul va atrage un public numeros, locația fiind destul de aglomerată și implicând fotografierea la distanțe reduse, fiind însă necesară și surprinderea unor subiecte îndepărtate, am optat pentru versatilul obiectiv 18-105; și cum lumina avea inevitabl să se dovedească insuficientă pentru redarea fidelă a detaliilor fără a crește excesiv sensibilitatea ISO (și a cădea implicit în pericolul granulației deranjante), am utilizat cu încredere blitzul SB-700.

Am încercat pe cât posibil să evit efectul umbrelor deranjante - ce se formează atunci când tavanul înalt sau absența unui perete apropiat și uniform colorat nu permit utilizarea blitzului prin ricoșeu și acesta trebuie îndreptat înspre subiect - având grijă să nu existe un fundal proeminent, la distanță prea mică, sau concentrându-mă pe detalii (unele fiind realizate chiar cu lentila macro (despre care relatam într-o postare trecută).

Acestea fiind spuse, vă invit să vizionați imaginile - și, de ce nu, să participați la viitoare ediții ale festivalului.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.