FotografieCluj.BlogSpot.RO

luni, 9 iulie 2012

Fotografierea focului - rezultate spectaculoase, de la un subiect abordabil

Sezonul grătarelor e în plină desfăşurare: micii sfârâie stârnindu-ne parcă şi mai puternic apetitul, spuma ornează cu un guler impresionant paharele de bere, suntem fericiţi că sub colţul nostru de umbrelă nu avem nici pe departe problema soarelui arzător (deşi, parc-ar putea fi cu 4-5 grade mai puţin, totuşi)... totul e perfect pentru o zi de relaxare.. aproape că uitam că relaxarea merită imortalizată fotografic...

Dincolo de cadrele clişeistice cu masa încărcată în mijlocul curţii, care le putem face la fel de bine cu telefonul mobil, întrucât vor fi la fel de neimpresionante, merită mai mult să căutăm să fotografiem unele detalii, extrase din imaginea de ansamblu, din care să rezulte ceva semnificativ mai spectaculos. Marele avantaj este că acest lucru nu necesită deplasarea în condiţii dificile, noi trebuind pur şi simplu să luăm aparatul, să căutăm încadrarea optimă şi să ne apucăm de fotografiat.

Un astfel de caz este cel al fotografierii focului - un subiect aflat la îndemână când suntem la grătare, dar care poate da rezultate spectaculoase, cu un minim de atenţie la detalii:

  • în primul rând, trebuie să izolăm focul de realitatea înconjurătoare, utilizând un obiectiv cu o focală suficient de lungă pentru a-l decupa din context, fără a fi nevoie a ne apropia prea tare, încât să riscăm ca aparatul să fie afectat de căldura excesivă sau să intre funingine în el. Un 18-105 e un minim pentru aceasta - caz în care vom lucra la focale de la 75-80 mm în sus (după cum se observă din imaginile aferente de pe pagina mea de Facebook, gradul de spectaculozitate variază enorm de la imaginile plate, neinteresante plasate în context, la cele cu adevărat impresionante).
  • e preferabil să fotografiaţi dintr-un unghi cât mai aproape de orizontalitate, pentru a nu diminua importanţa focului - perspectivele de deasupra subiectului tind să-l minimizeze - exact ca în cazul copiilor şi al animalelor mici, este preferabil să îi fotografiaţi de la nivelul lor, nu de undeva de deasupra, dintr-o poziţie dominatoare. Astfel, necesitatea de a utiliza focale lungi este cu atât mai justificată; la distanţe de peste 2,5-3 m, puteţi folosi cu succes şi un teleobiectiv 70-300 
  • in ce priveşte timpul de expunere, problema e discutabilă, funcţie de ce doriţi să obţineţi: flăcările cu o tentă dominantă de roşu - scenă pe care o veţi putea utiliza ca un extrem de sugestiv wallpaper, simbolic pentru ceea ce înseamnă arderea, sau, din contră, doriţi să apară şi detalii înconjurătoare - grătarul, lumina ambientală, buştenii care alimentează focul. În primul caz, vom folosi timpi scurţi, de 1/100-1/200 sec., meregând chiar până la 1/640 sec. - viteză la care încă se mai păstrază scăpărări ale flăcărilor), iar în cel de-al doilea, vom lungi timpul la 1/30-1/60 sec.
  • În ce priveşte diafragma, întrucât dorim să nu ne încurce lumina ambientală mai ales dacă fotografiem pe timp de zi, păstrând în acelaşi timp cât mai multe elemente în câmpul de profunzime, vom folosi valori relativ închise, de F/11-F/14, menţinând sensibilitatea ISO la 200 sau chiar 100, funcţie şi de lumina ambientală.
Mai multe imagini găsiţi, ca de obicei, pe pagina mea de Facebook.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.