FotografieCluj.BlogSpot.RO

marți, 31 iulie 2012

Bistriţa, capitala Earth Hour 2012 şi gazda seminarului foto susţinut de Dan Dinu şi WWF

Weekendul acesta am avut plăcerea şi onoarea de a participa la un seminar de fotografie susţinut de Dan Dinu, talentatul şi dedicatul artist (şi, aş putea adăuga, explorator) din spatele proiectului România Sălbatică, susţinut de World Wildlife Fund.

Acest lucru a fost posibil prin generozitatea aceleiaşi WWF, care a organizat Provocarea foto Earth Hour, concurs ce consta în surprinderea celor mai marcante momente ale acestui eveniment de conştientizare a nevoii alegerii unui stil de viaţă mai eficient energetic şi, implicit, mai prietenos cu mediul, recompensând autorii celor mai reuşite fotografii (între care şi a subsemnatului) cu câte un loc la training - lucru pentru care doresc, pe această cale, să mulţumesc întregii echipe WWF.

Desfăşurat la Bistriţa, oraşul desemnat capitala Earth Hour a României pe anul 2012, sub egida WWF, dar şi a Primăriei Bistriţa, care a oferit locaţia şi facilităţile logistice necesare, training-ul fotografic susţinut de Dan Dinu a reprezentat o magistrală trecere în revistă a principalelor principii şi tehnici esenţiale în fotografie, cu aplicabilitate în fotografierea naturii, dar şi - poate chiar mai interesant - a faunei (aşa-numitul gen wildlife photography).

 Dincolo de cunoştinţele ce pot fi dobândite şi prin lecturarea suportului de curs oferit de organizatori, învăţămintele rezultate din experienţa unui fotograf ce a străbătut practic toate mediile naturale, de la adâncul peşterilor şi smârcurile Deltei şi până la pantele vulcanului Eyjafjallajökull în timp ce emana cenuşa perturbatoare a traficului aerian, urmare a unei erupţii din anul 2010 ce a făcut istorie, sunt neîndoielnic cele mai valoroase.

Consider mai potrivit să nu relatez nimic din conţinutul seminariilor, din două motive: respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, dar şi pentru că orice repovestire duce la o denaturare a originalului, iar modul în care Dan Dinu îşi desfăşoară prezentările - într-o manieră relaxată, dar în acelaşi timp cât se poate de antrenantă şi care te transpune în atomosferă - este absolut de neînlocuit. Nu pot decât să vă recomand să participaţi şi voi la seminariile sale,  pentru detalii (şi o bogată colecţie de fotografii de natură) invitându-vă să vizitaţi DanDinu.net.

Doresc doar să amintesc două învăţăminte care mi-au rămas mai pregnant în minte: emoţia şi trăirea redate de o imagine sunt mai importante decât tehnica şi echipamentele folosite, care trebuie să reprezinte doar insturmentul pentru a le obţine şi nu un mijloc în sine, şi, chiar mai important decât acesta, respectul pentru natură, pentru toate vietăţile ce o populează şi modul lor de viaţă trebuie să fie valoarea călăuzitoare în fotografia wildlife, nicidecum obţinerea cadrului perfect. Trebuie să nu intimidăm prin intruziunea noastră, aproape agresivă, animalele, ci să arătăm vietăţilor cu care ne întâlnim că suntem, înainte de orice, nişte prieteni, iubitori ai naturii, şi abia mai apoi fotografi - şi astfel ele ne vor răsplăti cu cele mai candide şi fotogenice posturi.

A fost, de asemenea, o ocazie excelentă de a întâlni oameni minunaţi, fotografi pasionaţi de natură de pe întreg cuprinsul ţării, cu care ne-am antrenat în discuţii constructive şi pe care îi asigur de toată preţuirea.

Nu pot decât să mulţumesc încă o dată întregii echipe a organizatorilor pentru toate eforturile depuse ca acest eveniment să fie unul cât mai reuşit - şi îi asigur că aşa a fost - şi să îmi exprim speranţa că vor avea loc reeditări ale Provocării Earth Hour şi în anii ce vor urma.

 În cele ce urmează, puteţi vedea câteva imagini pe care le-am realizat cu ocazia celei de-a 60-a ediţie a Earth Hour la Cluj, pe 31 martie 2012 (evenimentul are loc în ultima sâmbătă din martie, a fiecărui an - aşa că notaţi-vă de pe acum în agende, pentru a nu rata ediţia 2013).





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice comentarii, sugestii şi exprimări de opinii sunt binevenite, cât timp sunt relevante, nu conţin limbaj care să instige la ură sau discriminare etnică, rasială sau de altă natură, la fapte antisociale sau ilegale, precum şi mesajele de tip spam.

Întreg conţinutul este proprietatea intelectuală a FotografieCluj, cu excepţia comentariilor, care aparţin creatorilor lor, a conţinuturilor semnalate ca atare, precum şi a mărcilor înregistrate şi a denumirilor comerciale, care sunt proprietatea deţinătorilor lor.